Spændende kirketur 24/1 2010

 

Spændende søndag eftermiddag i Gundsømagle Kirke

 

Skrevet af Palle Gram Jørgensen, Landsbyrådet

 

På en rigtig smuk, men isnende kold januardag, havde Landsbyrådet 24-1-2010 inviteret interesserede til en grundig rundvisning i byens interessante gamle kirke, som faktisk stammer helt fra begyndelse af 1100-tallet.

 

Det blev til en rigtig spændende eftermiddag, hvor vores præst Birgitte Andi Iversen, fortalte om kirkens historie, branden i 1987, den efterfølgende restaurering med afdækningen af de spændende kalkmalerier og meget, meget mere.

 

De meget omtalte kalkmalerier (faktisk nogle af de ældste i landet), som gør kirken så speciel, blev jo nænsomt afdækket af 2 medarbejdere fra Nationalmuseet i 1988. Arbejdet tog det meste af 1 år, og den ene restauratør, Mette Jensen, kendte jeg faktisk personligt. Vi mødtes først i firserne på ”bryggerhesten” i Roskilde – og det var indledningen til at langt venskab incl skiture til Norge. Mette var for øvrigt med i Danmarks første kvindelige pop-orkester – The Butterflies – som ofte spillede på Fjordvilla i Roskilde. Men det er jo en helt anden historie.

 

kirketårnet

Kirkens tårn kom først til i starten af 1300-tallet. I dag ringer klokkerne via computerteknik – og ikke ved manuel betjening. Men hvad der gik galt en nat for et års tids siden, da klokkerne begyndte at ringe kl 24.00 midt om natten, er vist aldrig blevet opklaret!?

Men en del byboere blev da vækket – og fik sig en lille forskrækkelse – fortalte Anna Bjergvang, formand for menighedrådet.

Hun husker tydeligt episoden, hvor hun jo selv måtte op – og sørge for at klokkerne igen blev bragt til tavshed – og byens undrende befolkning kunne sove videre.

 

 

 

 

Som det ses på ovenstående foto, havde rigtigt mange taget imod tilbuddet om de spændende fortællinger om kirken. Neden for viser Anna en de flotte kåber, som er i kirkens eje. De bliver dog sjældent brugt i dag.

 

 

Efter fortællingerne i kirken og en kort rundtur på kirkegården, som er omkranset af den gamle kirkemur, bød menighedsrådet indenfor i den gamle sognegård. Her var der dækket op med kager og en utrolig lækker og velsmagende varm kakao med tilhørende flødeskum. Uhmmm – hvor det varmede.

 

Sognegården har jo for nylig gennemgået en omfattende renovering – efter de vandskader, som der var sket efter branden af de gamle omkringliggende gartnerbygninger. Nu fremstår lokalerne igen lyse og flotte – og Anna nævnte at der hver den første mandag i måneden kl 14-16 er cafe´i lokalerne med kaffe og hygge. Alle er velkomne til at møde op – og få sig en god snak.

 

Ellers bruges lokalerne mest til kirkelige handlinger, konfirmationsforberedelser mv., men der er også mulighed for at leje lokalerne til andre formål.

 

Normalt er kirken lukket uden for de ordinære gudstjenester, men man er altid velkommen til at kontakte Anna, hvis man er interesseret i at se kirken, f.eks. de sjældne kalkmalerier.

Eller hvis man er interesseret i at komme en tur op i tårnet – og betragte klokkerne. Flere var denne søndag op af de smalle trapper og en tur op under hvælvvingerne. Og som det ses nedenstående billede var AnneMarie også en tur på talerskolen.

 

 

 

Læs meget mere om vores prægtige gamle kirke på: http://www.gundsoemaglekirke.dk/

 

Tak for en herlig og givende søndag eftermiddag til Birgitte, Anna og graveren m.fl som til dagligt har kirken og Sognesalen som deres arbejdsplads.